Rólunk

A Háttér Társaság  Magyarország egyik legrégibb és legaktívabb meleg civil szervezete. 1995-ös alapítása óta küzd a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek jogaiért, a szexuális és nemi kisebbségekkel szembeni előítéletek csökkentéséért, az LMBTQI emberek társadalmi integrációjáért.

Az egyesület ezen célok megvalósítása érdekében felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az LMBTQI emberek problémáira; kezdeményezi a diszkriminatív jogszabályok megváltoztatását és az LMBTQI embereket védő jogszabályok elfogadását; támogató szolgáltatásokat működtet; bátorítja az LMBTQI emberek önszerveződését; segíti az LMBTQIkultúra ápolását és megismertetését.

Információs és lelkisegély-szolgálat

Információs és lelkisegély-szolgálatunk 1996 óta várja az LMBTQI emberek, családjuk, szakemberek és más érdeklődők hívásait különösen az alábbi témákban: életvezetési nehézségek (önelfogadás, identitásválság, problémák a környezet elfogadó-készségével, párkapcsolati gondok); információ kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fórumokról; a HIV-fertőzésről és az AIDS-betegségről; jogi problémákról. Képzett önkénteseink minden nap 18:00 és 23:00 között fogadják a hívásokat a 137-37 (mobilról és vezetékes telefonon egyaránt ingyenesen hívható) telefonszámon, és Skype-on a "segelyvonal" fiókon. Hétfőn és szerdán 18:00 és 23:00 között a szolgálat elérhető a http://chat.hatter.hu internetes oldalon keresztül is.

Személyes Segítő Szolgálat

A Személyes Segítő Szolgálat 2014. március 1-től várja olyan magyarországi LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) emberek jelentkezését, akik térítésmentesen, személyes segítésen keresztül az alábbi területeken szeretnének támogatást kapni: önelfogadás (nemi identitás és szexuális orientáció), életvezetés, mentálhigiénés közérzet, kapcsolatteremtés, konfliktuskezelés, párkapcsolat, stresszkezelés, előbújás (coming out), egyéb, elsősorban a Szolgálat LMBTQ profiljához kapcsolható lelki nehézségek. Bejelentkezni a www.hatter.hu honlapon található jelentkezési lapon lehet.

Jogsegélyszolgálat

Jogsegélyszolgálatunk 2000 óta működik, és különböző jogterületen jártasággal rendelkező partnerügyvédek alkotják. A szolgálat elsősorban a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés, zaklatás és erőszak áldozatainak nyújt segítséget, de jogi tanácsot valamennyi olyan esetben adunk, ahol az érintett szexuális irányultságának vagy nemi identitásának jelentősége lehet az ügyben. Az ingyenes jogsegélyszolgálat elérhető a telefonszolgálatunkon keresztül, illetve a jogsegely@hatter.hu email címen, valamint a (30) 944 0765 telefonszámon, hétfőtől péntekig 08:00 és 20:00 között.

HIV/AIDS program

HIV/AIDS megelőzési programunk középpontjában a tudatformálás, a tanácsadás és a kutatás áll. Számos a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével és a HIV+ emberek jogaival foglalkozó kiadványt adtunk ki, 2004 óta az LMBTQI szórakozóhelyeken felállított automatáinkból kedvezményes áron juthatnak óvszerhez az érintettek. Jelenleg is részt veszünk egy társas hálózatokra építő nemzetközi kutatási programban. 2005 óta non-stop telefonos és internetes tanácsadó szolgálatot működtetünk HIV-fertőzöttek számára, amely az (1) 6 333 455 telefonszámon és a hivvonal@hatter.hu címen érhető el.

Archívum és könyvtár

Egyesületünk archívuma és könyvtára LMBTQI témájú könyveket, folyóiratokat, újságcikkeket és audiovizuális anyagokat, valamint a magyar LMBTQI mozgalom történetét dokumentáló plakátokat, szórólapokat és a magyar civil szervezetek levéltári anyagait gyűjti. Az archívum valamennyi újságíró, kutató, diák vagy érdeklődő számára nyitva áll, időpontot az archivum@hatter.hu címen lehet egyeztetni.

Lobbizás

Egyesületünk aktívan lobbizik az LMBTQI embereket és családjaikat érintő diszkriminatív jogszabályok felszámolása és az LMBTQI emberek által elszenvedett hátrányos megkülönböztetés, zaklatás és erőszak elleni hatékony jogi védelem kereteinek megteremtése érdekében. Rendszeresen véleményezünk jogszabálytervezeteket, részt veszünk nyilvános meghallgatásokon és különböző állami bizottságokban és munkacsoportokban. Lobbizási tevékenységünk eredménye tükröződik többek között az egyenlő bánásmóddal, a gyűlölet-bűncselekményekkel, a bejegyzett élettársi kapcsolattal, az örökbefogadással és a nem hivatalos megváltoztatásával kapcsolatos jogszabályokban.

Kutatások

Egyesületünk számos az LMBTQI emberek magyarországi helyzetével foglalkozó kutatásban vett részt. 2003-2004-ben a transznemű emberek egészségügyi ellátással kapcsolatos tapasztalatairól végeztünk kutatást, 2007-ben és 2010-ben az MTA Szociológiai Kutatóintézetével közösen végeztünk kérdőíves felmérést az LMBT emberek társadalmi kirekesztéséről. Számos HIV/AIDS témájú nemzetközi kutatásban is részt vettünk.

Képzések

Egyesületünk rendszeresen szervez tudatosságnövelő és kapacitásfejlesztő képzéseket az LMBTQI közösség tagjai számára, HIV/AIDS-prevenciós foglalkozásokat szakemberek és diákok részére, illetve érzékenyítő képzéseket az LMBTQI emberekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (pl. ügyvédek, rendőrök, pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek) számára. Kész képzési programjaink mellett egyedi igényeknek megfelelő képzési programok összeállítását és megtartását is vállaljuk. Bővebb információ a hatter@hatter.hu címen érhető el.

Kulturális és közösségi események 

Egyesületünk 1997 óta részt vesz az évenként megrendezésre kerülő Budapest Pride (LMBTQ Film- és Kulturális Fesztivál) szervezésében. 2001 óta a Fesztivált a többek között egyesületünk által alapított Szivárvány Misszió Alapítvány szervezi. A Fesztivál honlapja a www.budapestpride.hu címen érhető el. A feszivál megnyitója keretében kerül minden évben átadásra a Háttér Közéleti, illetve Kulturális Díja. 

2013 februárjában a Labrisz Leszbikus Egyesülettel közösen koordináltuk az első magyar LMBT Történeti Hónapot, amelybe tizenöt más szervezet kapcsolódott be különböző programok szervezésével. A kulturális rendezvénysorozatot a hagyományteremtés szándékával indítottuk útjára, a tervek szerint minden év februárjában kerül majd megrendezésre.

Partnereink

Egyesületünk törekszik a különböző emberi jogi és LMBTQI szervezetekkel való együttműködésre, mind hazai, mind nemzetközi szinten. 1996 óta tagjai vagyunk az ILGA-Europe európai LMBTQI ernyőszervezetnek, 2004-ben egyesületünk adott otthont a szervezet éves konferenciájának. Alapító tagjai vagyunk a nemrégiben megalakult Magyar LMBT Szövetség ernyőszervezetnek, és aktív tagjai a Civil AIDS Fórumnak, valamint a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének. 

Elérhetőség

Háttér Társaság
Postacím: 1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238-0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
Email: hatter@hatter.hu
Web: www.hatter.hu