"az volt a cél, hogy elvágjanak minket a bejutási ponttól"

Az eset a 2014-es Budapest Pride felvonuláson történt.

A Kossuth téri kiszállásnál a Pride önkéntes segítői útmutatást adtak, hogy a Honvéd utcai beléptetőnél tudunk bemenni az Alkotmány utcai gyülekező helyszínére. Mire elértük a Honvéd utcát, ott már nem tudtunk bemenni, ezért tovább küldtek minket a Bajcsy-Zsilinszky út irányába. Már itt a Honvéd utcai saroknál megtámadott egy békés járókelőt az ellentüntetőkhöz tartozó nagyon magas, vékony srác. Valószínűleg a testvérével volt, aki hasonló testfelépítésű. Próbáltunk segítséget kérni a kordon túloldalán álló rendőröktől.

Körülbelül 100 fő körüli demonstráló gyűlt itt össze, az ellentüntetők nagyjából 15 fővel voltak jelen, és hallottam, amikor egy 50 körüli nő - aki láthatóan a csoport irányításával foglalkozott - azt mondta, hogy az a cél, hogy minket elvágjanak minket a bejutási ponttól. A Vadász utcánál indult az újabb támadás, ugyanaz a srác betörve a tömegbe, kíméletlenül ütött, rúgott akit ért. Ekkor ért minket valamilyen füstbomba vagy petárda támadás is. Iszonyatos hangrobbanás kísérte.

A körülöttünk álló gyerekek és fiatal lányok akkor már sírtak és elkezdődött a fejvesztett menekülés. A Vadász utcában (azt hiszem) kinyílt egy irodaház ajtaja, oda rohantam be segítséget kérni, a biztonsági őr nem akart beengedni, de félrelöktem és oda menekítettem be egy anyukát két gyerekkel és néhány fiatalt.

Hozzászólások