„ugye tudod, miért kapod?”

Néhány éve történt, hogy egy nagyobb társasággal egy észak-magyarországi kisváros szállodájában szálltunk meg. Bár a hotelben csak mi voltunk, a szálloda kocsmája a helyi fiatalok előtt is nyitva volt. Egy ideig ők is lelkesen figyelték, milyen jól alakul az este: szólt a zene, folyt az alkohol, mindenki táncos hangulatba került.

Én is táncra perdültem hát a barátommal, semmi összebújós, csak olyan standard dizsi. A barátoknak ez természetesen nem volt újdonság, évek óta együtt éltünk a kollégiumban, elfogadó közösség lévén soha semmilyen atrocitás nem ért bennünket. A helyi fiataloknál azonban kivertük biztosítékot. Az egyik, akkor már elég ittas állapotban lévő srác, odajött hozzánk a tánctér közepére, és megkocogtatta a hátam: „A barátnőmet zavarja, amit csináltok”. Felé fordultam, jobbnak láttam nem konfliktust kelteni, nem szóltam vissza. A srác azonban nem tágított. „Ez gusztustalan, mégis mit képzeltek?” Erre már visszaszóltam: „Nem értem mi a probléma, táncolunk, jól érezzük magunkat.” A srácnak ettől elborult az agya, és megpróbált behúzni egyet, miközben azt kiabálta „ugye tudod, miért kapod, ugye tudod, miért kapod”. Az ütés többé-kevésbé cél tévesztett, épp csak érintette az arcom, hogy ez a srác alkoholos befolyásoltságának, vagy az én – rutinosnak semmiképpen nem nevezethető, de úgy látszik sikeres – elhajolásomnak volt köszönhető, nem egyértelmű.

A haverok persze rögtön közbe léptek, egy részük a srácot fogta körbe, és próbálták asztalához visszaterelni, egy másik részük engem pátyolgatott. A meglepetésen túl igazából semmi bajom nem esett, az eset azért az egész estémre rányomta a bélyegét. Végig azon gondolkodtam, mi lett volna, ha nem 50 barát vesz körül, ha az eset után egyedül vagy a barátommal kellett volna hazamennem, és attól kellett volna tartanom, megvárnak az utcán.

A tulaj az esetről értesülve azonnal kidobatta a négyfős társaságot. Megtette, ami ilyen helyzetben elvárható. De vajon akkor is ezt tette volna, ha nem egy ötvenfős társaság egész hétvégi szállásdíja lett volna kockán? 

Hozzászólások