„a hatalom nem a pusztító parazitával szemben lép fel”

Az EchoTV Képtelenségek c. műsorának 2009. július 18-i adásában minősíthetetlen hangnemben beszéltek a magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségről.  A meghívott vendégek a melegjogok kapcsán a „társadalmak szétmállasztásáról, szétroncsolásáról” beszéltek, a Meleg Méltóság Menetének résztvevői mint „rosszalakú, rosszarcú”, „legundorítóbb és legvisszataszítóbb” magatartású emberek jelentek meg. A műsorban az LMBT emberekre mint „pusztító parazitákra” hivatkoztak, olyan rákos sejtekhez hasonlították őket, amelyeket a szervezet „automatikus öngyilkosság mechanizmusa” révén kivet magából. 

Néhány idézet a műsorból: 

Bogár László: „Az is figyelemre méltó – elnézést – a hivatalos hatalom nem a pusztító parazitával szemben lép fel, hanem a parazitával szemben megfogalmazott immunreakciókat minősíti szélsőségeseknek, és próbálja azokat felszámolni. (…) Azt hiszem, ez az utolsó pillanat ahhoz, hogy a fehér civilizáció és benne Magyarország, végre kijózanodjon, és lássa, hogy miféle végzetek felé halad.”

Boros Bánk Levente: „A nagy liberalizmusnak a hangoztatása közben a normálistól eltérő viselkedést – mert ezt hívjuk devianciának –, a deviáns viselkedést védik, a kisebbséget védik a többségi társadalommal szemben. Hagyják, hogy olyan mintát kövessen, ami az öngyilkossághoz vezessen.”

Tóth Gy. László: „Hát igen, mert azt hiszem, hogy itt a jelenlévőkkel egyetérthetünk abban, hogy a fehér keresztény civilizáció az önfeladás jeleit produkálja.”


A Magyar LMBT Szövetség az eset kapcsán panaszt tett a műsorszogláltatónál, majd az Országos Rádió és Televízó Testülethez fordult. A testület határozataban megállapította, hogy a műsor alkalmas volt a melegekkel szembeni gyűlöletkeltésre, emberi jogainak megsértésére, ezért 90 perc elsötétítést írt elő a csatornának. Az EchoTv fellebbezett, a bíróság azonban helyben hagyta az ítélete, és megállapította: „a műsorszolgáltató magatartását az őt megtestesítő műsorvezető megnyilvánulásai alapján kell és lehet vizsgálni, jelen esetben a műsorvezető nemhogy elhatárolódott volna a [melegek] közösségével szembeni szélsőséges, nyíltan kirekesztő véleménynyilvánításoktól, hanem maga is támogatta azokat.”

Hozzászólások